Det fantastiska brödet


Några helger i rad har jag bakat färskt bröd till förmiddagsfikat - det bästa receptet är Anna Bergenströms "Fantastiska bröd" - det heter faktiskt så och är det också.
Ett toppenbra buffébröd är det också - har bakat det till fester och det gör alltid succé.

Receptet kommer här: Från Annas mat
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
2 tsk salt+ 1 msk honung
1 1/2 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakning
(ibland bakar jag i solrosfrön el linfrön också och det blir extra gott)
Mät upp vatten och mjölk, värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt+honung. Häll över lite av mjölkvattnet och rör om, tillsätt resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt i hop degen - den ska vara lös. Strö ca 2 msk mjöl över degen, täck bunken med handduk och jäs i 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240-250 grader. Strö ut mjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! Strö sedan lite mer vetemjöl över degen. Platta till hela degen lite. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor, dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Flytta över till bakplåtsklädda plåtar. Grädda bröden direkt - de ska inte jäsa igen, sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Grädda i ca 17- 20 minuter. Låt bröden svalna utan handduk på galler så blir brödskorpan frasig och fin.

Kommentarer

Anonym sa…
Ser jätte gott ut! Måste prova att baka till helgen. Så himmelskt gott med hembakat bröd. Kram Rita
Hej och tack för tips. Nu måste jag öppna den boken och också baka! Gillar verkligen hennes recept, de är så bra och lite annorlunda men ändå vanliga. Konstig förklaring men jag tror att du förstår....
Carin i norr
lillan sa…
Fantastiskt gott bröd!
Åt det första gången hos Er och har bakat det många gånger sedan dess?
Kram
Caroline

Populära inlägg